Fie ca îi numim roboți sau aspiratoare de piscină aceste mici ajutoare ne ușurează munca în sezonul cald pentru ca piscina să arate impecabil. Exista mai multe variante: de suprafață, pentru fundul și pereții piscinei, electrici sau actionați mecanic de curentul de apă extras din piscină.
Varianta cea mai eficientă este cea electrică pentru podeaua piscinei ce curăță pereții și insistă la linia apei pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Resturile sunt adunate fie într-un săculeț filtrant fie în cartușe ușor de curățat după fiecare aspirare.
Pentru o durată cât mai lungă de viață și costuri minime cu întreținerea trebuie însă respectate cîteva recomandări:
Nu îl lăsați să funcționeze niciodată pe uscat. Un asfel de echipament se simte bine doar în apă, chiar și o scurtă pornire pe uscat duce la uzura garniturilor de etanșare.
Deși tensiunea de alimentare nu depășește 24V, din motive de siguranță nu folosiți piscina în timpul curățării. Panoul de comandă trebuie protejat împotriva agresiunilor factorilor de mediu și așezat în așa fel încât să nu poată fi tras în apă de robot.
După încheierea ciclului de curățare nu scoateți robotul imediat din apă. Motorul (motoarele) acestor aparate se răcesc cu apă și după oprire încă nu s-a eliminat căldura acumulată. Pentru siguranță 15-20 de minute de răcire în apă sunt suficiente după finalizarea aspirării.
Curățați filtrul după fiecare program de aspirare și asigurați-vă că nu sunt fire de păr în jurul elicei care pompeaza apă. Firele de păr au o duritate mai mare decat a oțelului de același diametru și distrug garnitura de etanșare dacă sunt trase în motor. O verificare regulată preîntâmpină acestă problemă.
Dacă robotul nu are dispozitiv de încolăcire integrat, răsuciți cablul după fiecare folosire pentru a nu se forma noduri. În timp acestea cauzează întreruperi pe fir și astfel deteriorează robotul.
Nu folosiți sare în apa piscinei. Electroliza sigură pentru utilizatori este un sistem complex ce nu necesită adaos de sare în apa piscinei. Daca totuși folosiți sare, achiziționați echipamente speciale concepute în acest scop.
O verificare în service la minim 2 ani și o înlocuire regulată a consumabilelor (perii, curele de transmisie, șenile etc) vă scutesc de neplăceri și costuri ridicate cu reparațiile.
Completați confortul asigurat de un robot de curățare cu o instalație automată de tratare a apei. Rămâne doar să vă bucurați de piscină fără să fie nevoie de alt efort din partea dumneavoastră.